sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Limejuustokakku

Tein limejuustokakkua pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa. Oikeastaan jouduin tekemään kakun kahteen kertaan, sillä pakastin oli jäänyt yöksi raolleen, enkä viitsinyt tarjota juhlissa kakkua, joka oli hieman sulanut ja sitten uudelleen jäädytetty. Tein toisen version hieman ensimmäisestä muunnellulla ohjeella ja se onnistuikin oikein hyvin ja jaankin ohjeen nyt täällä. Kuvat on valitettavasti puhelimella kiireessä räpsäisty.

Tällaiset hyydytetyt juustokakut ovat muuten hyviä juhlatarjottavia, sillä ne voi tehdä hyvissä ajoin pakastimeen ja näin hallita viime hetken leipomispaniikkia. Tässä kakussa on päällä kuitenkin kiille, jota en suosittele pakastamaan. Itse tein niin, että valmistin kakun kiillettä ja koristeita vaille pakastimeen valmiiksi. Otin kakun tajoilua edeltävänä iltana jääkaappiin sulamaan ja kiilteen tein kakkuun sitten tarjoilupäivän aamuna. Kiille on nopea tehdä ja se ehtii hyvin hyytyä muutamassa tunnissa.
Limejuustokakku

Pohja:
150 g Digestive-keksejä
60 g rasvaa

Täyte:
5 liivatelehteä
0,5-1 dl sokeria
4 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g sitruunarahkaa (Valio)
1 tl vaniljasokeria
n. 4 rkl limen mehua (2 limeä)

Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl Juissi sitruuna-lime -mehua
1dl Smurffi-limsaa
(vihreää elintarvikeväriä, itselläni ei tässä kakussa ollut)

Koristelu:
Valkosuklaata
Karambolaa
Sokerihelmiä

 Valmista ensin keksipohja. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinaperi ja halutessasi käytä vuoassa reunakalvoa, jotta saat mahdollisimman siistin lopputuloksen. Tämä ei ole välttämätöntä, itselläni ei reunakalvoa ollut. Murskaa keksit aivan pieniksi muruiksi ja sekoita joukkoon sula rasva. Painele seos vuoan pohjalle tasaisesti ja laita vuoka sitten jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehden runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma sähkövatkaimella. Sekoita eri astiassa tuorejuusto ja sitruunarahka huolellisesti keskenään tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri. Sekoita vaahdotettu vispikerma ja tuorejuusto-rahkaseos huolellisesti keskenään ja lisää sokeri.

Purista limemehu ja mittaa sitä pieneen kattilaan neljä ruokalusikallista. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja lisää sitten joukkoon liivatelehdet yksi kerrallaan, puristamalla kustakin ylimääräinen vesi ensin pois. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen hieman jäähtyä. Kaada seos ohuena nauhana täytevaahtoon samalla vatkaten, jotta liivate sekoittuu tasaisesti massaan. Maista täytettä ja tarkista sopiva makeus. Laita täyte vuokaan keksipohjan päälle tasaisesti ja laita kakku jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi hyytymään. Mikäli valmistat kakun päiviä ennen tarjoiluajankohtaa, hyytynyt kakku on tässä viheessa syytä siirtää pakastimeen ja ottaa jääkaappiin sulamaan esim. tarjoilua edeltävänä iltana.

Valmista kiille laittamalla liivatelehdet runsaaseen veteen likoamaan. Mittaa kattilaan mehu ja limsa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon puristetut liivatelehdet yksi kerrallaan ja sekoita tasaiseksi. Seoksen on syytä antaa jäähtyä ja hyytyä sen verran, että se hieman sakenee ennen kuin se kaadetaan kakun päälle. Kaada hieman saostunut seos tasaisesti kakun päälle ja siirrä jälleen jääkaappiin hyytymään.

Koristele valmis kakku esimerkiksi sulalla valkosuklaalla, hedelmillä ja sokerihelmillä.
- Sokerihippunen -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti