torstai 21. helmikuuta 2013

Sämpylöitä

Kotona tehty uunituore leipä on ihanaa. Leivonkin leipää melko usein itse, useimmiten sämpylöitä tai peltileipää. Vaikka aivan vaaleat vehnäsämpylät ovatkin välillä tosi hyviä, tykkään lisätä sämpylätaikinaan erilaisia leseitä, hiutaleita, täysjyväjauhoja, siemeniä ja raasteita. Taikinaan voi lisätä myös esimerkiksi mantelirouhetta. Näin leipiin saa makua ja rakennetta. Leivistä tulee myös huomattavasti kuitupitoisempia kuin tavalliset vehnäsämpylät ovat.

Tällä viikolla leivoin porkkanasämpylöitä:5dl maitoa
2-3 isoa porkkanaa raastettuna
25g tuorehiivaa
1-2rkl siirappia
n. 1tl suolaa
2dl kaurahiutaleita
1dl kaura- ja vehnäleseiden sekoitusta
3dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 7dl vehnäjauhoja
0,5dl rypsiöljyä

Raasta porkkanat raasteeksi, raaste voi olla aivan hienoa tai karkeampaa. Mittaa neste kulhoon ja lisää joukkoon raastetut porkkanat. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon.

Lisää siirappi ja suola sekä hiutaleet, leseet ja täysjyväjauhot. Kun seos on tasaista lisää vehnäjauhoja aluksi kauhalla tai puuhaarukalla sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten. Vehnäjauhoja kannattaa lisätä loppuvaiheessa vain vähän kerrallaan, jotta huomaat, missä vaiheessa taikinassa on sopivan pehmeä rakenne. Näin taikinasta ei tule liian tiivistä.

Lisää öljy, kun suurin osa jauhoista on taikinan joukossa. Lisää tämän jälkeen vielä tarvittaessa jauhoja. Sämpylätaikina saa jäädä hieman löysäksi.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa noin puoli tunia.

Leivo kohonneesta taikinasta haluamasi kokoisia ja muotoisia sämpylöitä ja laita ne uunipellille liinan alle kohoamaan noin 20 minuutiksi.

Paista kohonneita sämpylöitä 225 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Halutessasi ripottele ennen paistoa päälle esimerkiksi juustoraastetta, kaurahiutaleita tai leseitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti