torstai 11. huhtikuuta 2013

Peruspullataikina

Pullat ovat aina hyvia ja niistä saa tehtyä loputtomasti erilaisia variaatioita muuntelemalla täytteitä, pullan muotoa sekä kuorrutteita. Pullat ovat parhaimmillaan tuoreina, mutta säilyvät pakastimessa lähes tuoreen veroisina melko pitkiäkin aikoja.

Pullataikinasta saa helposti maidottoman käyttämällä nesteenä vettä tai esim. kauramaitoa ja valitsemalla rasvaksi maidottoman margariinin. Munattoman version pullista saa jättämällä kananmunan taikinasta kokonaan pois. Tällöin myös pullien voitelu tulee tehdä kananmunan sijaan esim. maidolla tai jättää pullat kokonaan voitelematta. Voitelemattomat pullat voi halutessaan voidella vasta uunista oton jälkeen margariinisulalla ja ripotella sitten päälle hienoa sokeria. Kokemukseni mukaan kananmunan jättäminen pois taikinasta ei vaikuta taikinaan eikä valmiisiin pulliin juuri millään tavalla.

Pullataikinan perusohje

5dl maitoa tai vettä
50g tuorehiivaa
2dl sokeria
1-2rkl kardemummaa
2tl suolaa
(1 kananmuna)
 150-200g margariinia tai voita
n. 13-15dl vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva ja sekoita. Kun hiiva on liuennut nesteeseen, lisää sokeri, kardemumma, suola sekä kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja ala lisätä seokseen jauhoja pienehköissä erissä ensin puuhaarukalla vatkaten, myöhemmin käsin vaivaten.

Kun suurin osa jauhoista on lisätty taikinaan, sulata rasva esimerkiksi mikrossa ja lisää se sitten taikinaan samalla vaivaten. Lisää jauhoja vielä sen verran, että taikina on kimmoisaa, mutta kuitenkin pehmeää ja irtoaa kulhon reunoista sekä käsistä vaivatessa.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa noin puolen tunnin ajan. Itse tapaan laitaa taikinakulhon liinalla peitettynä suljettuun mikroaaltouuniin, tietenkin siten, että mikroa ei laiteta päälle! ;)

Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä tasaiseksi ja leivo siitä sitten haluamasi laisia pullia. Pullien paistoaika riippuu niiden koosta, mutta karkeasti voidaan sanoa, että pikkupullia ja korvapuusteja paistetaan 225 asteessa noin 8-10 minuuttia ja kransseja, pitkoja ja bostonpullia 200 asteessa noin 20-30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti