keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Pikkuleipiä



 Rakastan lusikkaleipiä ja niitä onkin tehtävä nykyään joka juhliin, vaikka melko työläitä ovatkin :) Harmikseni en muista, millä ohjeella milloinkin olen lusikkaleipiä tehnyt, mutta tällä kertaa käytin alla olevaa ohjetta. Lusikkaleipien väliin laitoin nyt lemon curd -tahnaa. Aiemmin olen käyttänyt täytteenä vadelmahilloa sekä omena-kanelimarmeladia, joka on suosikkini.

Lusikkaleivät (n. 30 kpl)

200g voita tai margariinia
1,5dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
1tl soodaa
2tl vaniljasokeria

Täytteeksi lemon curd -tahnaa

Päälle Siro-sokeria

Kiehauta rasva kattilassa ja annan poreilla hiljalleen useita minuutteja. Rasva saa saada hieman kaunista kullanruskeaa väriä. Kun vaahto alkaa laskeutua, kaada rasva kulhoon ja lisää joukkoon sokeri.

Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita jäähtynyt voi-sokeriseos tasaiseksi. Sekoita sooda ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää seos sitten voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.

Painele taikinaasoikeapäiseen teelusikkaan ja vedä näin muodostunut pikkuleipä leivinpaperin päälle pellille. Tee tällä tavoin pikkuleivät koko taikinasta.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Täytä jäähtyneet pikkuleivät levittämällä tasaiselle puolelle täyettä ja painamalla toisen pikkuleivän täytteen päälle.

Anna valmiiden lusikkaleipien asettua jonkin aikaa ja kierittele ne sitten sokerissa, jolloin saat aikaiseksi kauniin pinnan.

Lusikkaleivät sopivat hyvin pakastettaviksi täytettyinä, joten voit tehdä ne hyvissä ajoin ennen tarjoilua valmiiksi. Tällöin sokerointi tosin on parempi suorittaa vasta pakastimesta oton jälkeen.



 Valmistin tyttäreni syntymäpäiväkutsuille myös suklaavinokkaita Vaaleanpunaisen nonparellin ohjetta aavistuksen muuntaen. Näitä pikkuleipiä on tosi helppo tehdä ja ne maistuvat hyville :) 

Suklaavinokkaat (n. 35 kpl)

100g margariinia
1dl sokeria
1,5rkl siirappia
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1-2tl vaniljasokeria
2rkl tummaa kaakaojauhetta

Voiteluun kananmunaa

Pinnalle väriraesokeria

Vaahdota rasva ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne sitten sokeri-rasvaseokseen. sekoita taikina tasaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan ja muotoile kustakin noin 25cm pituinen tanko leivinpaperin päälle pellille. Litistä tankoja hieman ja voitele ne sitten kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Leikkaa tangot heti uunista oton jälkeen vinoneliöiksi. Tässä vaiheessa keksit ovat vielä kovin pehmeitä ja höttöisiä, mutta jäähtyessään kyllä kovettuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti