torstai 4. huhtikuuta 2013

Synttärikakku

Halusin, että myös tyttäreni voisi maistaa ensimmäistä syntymäpäiväkakkuaan, joten haaveilemani Baileys-täytteinen suklaakakku sai nyt jäädä odottelemaan myöhempää toteutusta. Tähän kakkuun valitsin täytteeksi vadelmahillon sekä kinuski- ja vadelmavaahdot. Katselin eri ohjeita, joista sitten tein omat versiot. Täytteiden teossa minulla jostain syystä oli hieman vastoinkäymisiä, mutta lopputulos oli onneksi kuitenkin ihan maistuva :)



Kaksikerroksinen kakku on tehty tavallisista vaaleista kuuden- ja neljän munan kakkupohjista. Olen tehnyt kakkupohjia eri ohjeilla, myös sillä ohjeella, jossa munat, sokeri ja jauhot kaadetaan eri laseihin ja kaikkia tulee sama määrä, mutta tällä kertaa tein pohjat näillä ohjeilla ja olin oikein tyytyväinen.


6 munan sokerikakkupohja

6 kananmunaa
2dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
vajaa 1tl leivinjauhetta

4 munan sokerikakkupohja

4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri eri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi muna-sokerivaahtoon vähän kerrallaan varovaisesti taikinaa käännellen, jotta kuohkeus säilyy. Kaada valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Itse tapaan laittaa vuoan pohjalle aina leivinpaperin, jolloin voin olla varma, että kakku irtoaa siististi vuoasta. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. On hyvä, jos valmis kakkupohja voi levätä ennen leikkaamista ja täyttöä seuraavaan päivään, jolloin se ei ole niin höttöistä kuin samana päivänä leikattaessa.


 Kakun täytteistä minulla ei valitettavasti ole tarkkoja ohjeita, sillä jouduin tekovaiheessa soveltamaan niin paljon, enkä huomannut kirjata käyttämiäni määriä paperille. Laitan kuitenkin tähän suuntaa antavat ohjeet. Kumpikin täyte riitti kakkujen yhteen väliin eli yhteen väliin kuuden munan kakussa ja yhteen neljän munan kakussa. Kakkupohjat kannattaa leikata kolmeen osaan ennen täytevaahtojen valmistusta ja täyttäminen on hyvä tehdä siten, että valmistaa ensin toisen täytteen, täyttää sillä kummankin kakun ensimmäisen välin ja laittaa kakut hyytymään jääkaappiin toisen täytteen valmistuksen ajaksi.


Kinuskivaahto

Valmista "kinuski" hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä päivänä jääkaappiiin odottamaan.

Kinuski:
2dl kuohukermaa
1,5dl fariinisokeria

Kuumenna kimuskia varten kerma ja sokeri kattilassa ja anna kiehahtaa. Vaahdotettavaksi tarkoitettua kinuskia ei tarvitse keittää tämän kauemmin. Anna jäähtyä täysin kylmäksi, sillä vain kylmä kinuski vaahtoutuu. Vatkaa kylmä kinuski vaahdoksi, kun olet täyttämässä kakkua.

2dl vispikermaa
n. 0,5 dl maitorahkaa
2-3 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää maitorahaka kermavaahtoon varovasti sekoitellen. Yhdistä seos kinuskivaahtoon.

 Kuumenna pieni tilkka vettä kiehuvaksi ja lisää sinne liivatelehdet, joista on puristettu ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivate-vesiseos tasaiseksi  ja anna hieman jäähtyä. Tämän jälkeen lisää se ohuena nauhana vaahdon joukkoon samalla sekoittaen.

Vadelmavaahto

n. 3dl vispikermaa
1dl maitorahkaa
n. 0,5-1 dl Bonne-vadelmasosetta (100% marjaa)
oman maun mukaan sokeria ja vaniljasokeria
3 liivatelehteä 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, minkä jälkeen sekoita joukkoon varovaisesti sekä maitorahka että vadelmasose. Lisää sokeria ja vaniljasokeria niin, että makeus mielluttää sinua. Itse en tehnyt vaahdosta kovin makeaa sillä halusin sen tasapainottavan kakkujen toiseen väliin tulleen kinuskivaahdon makeutta.

Lisää liivatelehdet kuten kinuskivaahdossa.


Kakkupohjien kostutukseen käytin vaniljamaitoa ja ennen vaahtojen lisäämistä sivelin pohjan aina kunnnon kerroksella vadelmahilloa.

Täytin kakkupohjat juhlia edeltävänä päivänä ja samana iltana myös kuorrutin kakut sokerimassalla. Sivelin kakut sokerikreemillä ennen massalla päällystämistä, mutta tämä ei ilmeisesti ole sokerimassan kanssa yhtä välttämätöntä kuin marsipaania käytettäessä, joten pelkkä kermavaahdolla sivelykin olisi käynyt.



Kakun koristeet olin valmistanut etukäteen sokerimassasta. Nallet ovat valkoista sokerimassaa, jonka värjäsin kaakaolla ruskeaksi. Mallia nallejen tekoon katsoin Elämä makeaksi -blogista. Kiinnitin osaset toisiinsa sulalla suklaalla. Myös nellejen silmät ja nenät ovat suklaata. Rusetit ovat vaaleanpunaista sokerimassaa.


Kakun päällä oleva rusetti on tehty samasta sokerimassasta kuin millä alempi kakku on päällystetty. rusetin tekoon on hyvät ohjeet samassa paikassa kuin nallejenkin ohje eli täällä.

Kakkujen saumakohtaan kiinnitin pääsiäsirakeita valkosuklaalla. En ole käyttänyt tekemissäni kaksikerroksisissa kakuissa tukia, mutta kakkujen väliin olen aina laittanut pahvin. Tämä välipahvi on siis päälle tulevan pienemmän kakun kokoinen tai aavistuksen pienempi. Tämä helpottaa kakun leikkamista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti